AdviesWelke matras past bij mijn slaaphouding?
door

Welke matras past bij mijn slaaphouding?

Jouw slaaphouding is een heel belangrijke factor in jouw zoektocht naar het meest geschikte matras. Je slaaphouding vertelt namelijk waar de matras jou de correcte ondersteuning moet bieden. Afhankelijk van jouw slaaphouding zal de Atlas matras er voor zorgen dat je in een natuurlijke houding de slaap kan aanvatten.

IK BEN EEN RUGSLAPER

In een natuurlijke rugslaaphouding neemt jouw rug de vorm van een S-kromming aan. Het is daarom zeer belangrijk bij de selectie van jouw matras dat de juiste ondersteuning voor de rug geboden kan worden. Een te zachte matras is niet altijd de beste keuze voor een rugslaper, aangezien je te diep kan wegzakken in de matras en de onderrug onvoldoende ondersteund wordt.

Matrassen voorzien van pocketveren en/of koudschuim zijn uitermate geschikt voor rugslapers. Deze zijn drukverlagend en voldoende ondersteunend, zonder aan comfort in te boeten.

Onze Atlas-selectie voor rugslapers:

Everest

Morpheus

Mont Blanc

Fluctus

Luna

Somnia

Ik ben een zijslaper

Voor zijslapers is het belangrijk dat tijdens de slaap de rug in een rechte lijn tot rust kan komen. Daarom moeten de schouders, heupen en knieën voldoende in het matras kunnen indalen. Een matras die drukverlagend werkt voor deze punten is ten zeerste aan te raden. Drukverlagende matrassen stimuleren ’s nacht de doorbloeding en houden de spieren soepel. Zo stap je fris en vol energie uit je bed!

Het spreekt voor zich dat harde matrassen daarom niet ideaal zijn en er best geopteerd wordt voor een matras die zachter is voor de drukpuntenzones. Zijslapers met zwaardere lichaamsbouw wensen we echter wel te informeren dat een te zachte matras niet altijd de juiste ondersteuning zal bieden. Het ideale slaapscenario, ongeacht lichaamsgewicht, wordt voor zijslapers geschreven op een matras uitgerust met comfortzones.

Naast het matras is ook de keuze van een hoofdkussen belangrijk. Zijslapers opteren best voor een steviger en iets hoger hoofdkussen om de ruimte tussen oor en schouder de compenseren. Hoe breder de schouders, hoe hoger het hoofdkussen. 

Onze Atlas-selectie voor zijslapers:

Morpheus (comfortzones)

Everest

Mont Blanc

Fluctus

Nox

Ik ben een buikslaper

Net zoals voor de zijslaper is het voor de buikslaper even belangrijk de rug in een rechte lijn tot rust te laten komen. Buikslapen is over het algemeen een af te raden, en idealiter af te leren, slaaphouding omdat de rug een onnatuurlijke houding aanneemt. Het kiezen van een juiste matras is daarom zeer belangrijk voor buikslapers! Vermijd zeker een matras die niet de geschikte ondersteuning ter hoogte van de buik kan geven en elimineer zo potentiële ernstige rugklachten.

Voor buikslapers adviseren we daarom steevast een iets hardere matras dan voor zij- en rugslapers. Om echter niet aan slaapcomfort in te boeten, is een medium hardheid een aanrader. Mogelijke opties zijn:

 • een matras met reeds medium hardheid of
 • een stevige onderbouw gecombineerd met een zachtere matrastopper. Deze zachte toplaag geeft u een meer comfortabele lighouding en neemt de druk op de buik weg.

Onze Atlas-selectie voor buikslapers:

Morpheus

Somnia

4 Comments

 • bokeh

  Everything is very open with a clear explanation of the
  issues. It was truly informative. Your website is extremely helpful.

  Many thanks for sharing!

 • Anouk van Gangelen

  Bedankt voor je inzichtelijke artikel over het kiezen van de juiste matras afhankelijk van slaaphouding. Als orthomoleculair therapeut behandel ik vaak cliënten met slaapproblemen en rugklachten. Ik ben het eens met je punten over de belangrijkheid van de juiste matraskeuze voor rug-, zij- en buikslapers, en wil graag toevoegen dat aandacht voor de individuele lichaamsbouw en gewicht ook cruciaal is in deze keuze.

  In mijn praktijk heb ik ontdekt dat een holistische benadering, waarbij zowel de fysieke als de nutritionele aspecten worden meegenomen, effectief kan zijn bij het aanpakken van slaapproblemen. Dit lijkt aan te sluiten bij wat je besprak.

  Nogmaals bedankt voor het delen van je inzichten. Ik kijk uit naar meer van je posts!

  Vriendelijke groeten,
  Anouk

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw slaap naar de top brengen, Atlas maakt het tot zijn missie.

Contact

info@atlasmatras.be
Keerbergen, België

Geen product in winkelmand.