BlogErgonomisch slapen, wat is dat eigenlijk?
Ergonomisch slapen
door

Ergonomisch slapen, wat is dat eigenlijk?

Optimale recuperatie van het lichaam kan alleen verzekerd worden bij een ergonomische nachtrust. Maar wat wil men nu eigenlijk zeggen met ‘ergonomisch slapen’?

Met ergonomie streeft men naar het aanpassen van de omgeving ten voordele van de gezondheid, welzijn en comfort van de mens. Concreet toepasbaar op onze slaap, sommen wij voor u graag de elementen op die bevorderlijk zijn voor het ergonomisch slapen.

  • correcte slaaphouding
  • ondersteunend, maar comfortabel matras
  • hoofdkussen in lijn met de slaaphouding

Slaaphouding

Buikslapers mogen ergonomisch slapen figuurlijk op diezelfde buik schrijven! De rug komt door deze positie in een onnatuurlijke houding, met rug- en nekklachten als gevolg. De enige ergonomische slaaphoudingen zijn rug- en zijlig. In beide posities worden de tussenwervelschijven van de rug optimaal ontlast na de inspanningen doorheen de dag. Voorkom zo rug- en nekklachten die op termijn chronisch kunnen worden!

Matras

Naast een correcte slaaphouding is uiteraard ook een geschikt matras essentieel om deze slaappositie efficiënt te ondersteunen. Soepele schouder- en heupzones zijn een absolute must voor zijslapers, zodat druk op de schouders en heupen wordt vermeden. Een rugslaper verkiest op zijn beurt een matras  waar het bekken niet wegzakt en de rug een natuurlijke S-houding aanneemt.

Vermijd een te harde of te zachte matras.

Harde matrassen worden vaak aanzien als degelijke en ondersteunende matrassen. Helaas gaat de ergonomie volledig verloren. De druk op de schouders en heupen is enorm, waardoor de ondersteuning van de onderrug volledig zoek is. Verzeker u van rug- en, mogelijks ook, nekklachten bij te harde matrassen!

Een te zachte matras biedt daarentegen weer te weinig tegendruk, met doorzakken van onderrug, heupen of schouders als resultaat. De wervelkolom komt hierdoor in een onnatuurlijk houding en heeft nefaste gevolgen voor rug en gewrichten.

Wat is dan de juiste matras ?

Het antwoord is simpel : een juiste combinatie en dosering van zowel zachte als stevige elementen! 

  • Zachte toplaag voor het comfort
  • Stevigere onderbouw voor de juiste ondersteuning

Matrassen opgebouwd uit pocketvering of comfortzones, staan garant voor een ergonomische onderbouw van de matras. Ongeacht lichaamsgewicht op slaaphouding wordt de juiste ondersteuning geboden. Om het comfort te garanderen, is het raadzaam uit te kijken naar matrassen met een toplaag uit zacht koudschuim. Ga je voor een ultieme zachte comfortbeleving? Kies dan voor een comfortlaag uit traagschuim en verzeker je van een nachtrust zonder tegendruk en ontspannen spieren en gewrichten in de ochtend.

Hoofdkussen

Mijn slaaphouding is gekend: check. Ik heb nu ook een idee welk type matras bij die slaaphouding hoort: check. Om je slaapcomfort helemaal te optimaliseren, kies je best ook voor een ergonomisch hoofdkussen. Jouw nek- en hoofdspieren verdienen namelijk eenzelfde ontspanning als de rug!

Zorg voor een goede ondersteuning van de nekwervels, maar houd ook rekening met de correcte afstand tussen hoofd en matras. Kies daarom met zekerheid voor een hoofdkussen uit traagschuim:

  • Ondersteuning is verzekerd
  • Spieren en gewrichten ontspannen wegens geen tegendruk
  • Zal nooit te hard of te zacht aanvoelen, aangezien het materiaal zich aanpast naar de vorm van jouw hoofd en nek

Een reactie achterlaten

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw slaap naar de top brengen, Atlas maakt het tot zijn missie.

Contact

info@atlasmatras.be
Keerbergen, België

Geen product in winkelmand.